Onze windhonden

PDFPrinten

Patryk

De Chart Polski Patryk kwam na inbeslagname in Frankrijk en een lang verblijf in een asiel via een Duitse omweg bij Voordewindhond terecht. En hij had niet zo’n erg beste reputatie: hij zou heel bang zijn en vanuit die angst ook bijten. Nou, dat zag er natuurlijk niet best uit voor een snelle bemiddeling.

Maar goed, we dachten, we gaan eerst wel eens kijken wat voor vlees we in de kuip hebben, want een reputatie is ook maar een reputatie. Welnu, dat angstige dat klopte wel, maar van bijten was geen sprake. Langzaam, ozo langzaam kwam er toch verbetering in zijn gedrag en leerde hij begrijpen dat mensen hem geen kwaad wilde doen.

Nadat de samenwerking met het Dierencentrum Friesland werd beëindigd, zochten we een opvanggezin voor hem. Want we wisten natuurlijk helemaal niet  hoe hij zich buiten een kennel zou gedragen. Gelukkig vonden we een dapper gezin, dat het avontuur wel aandurfde. Patryk en zijn pleegvader kwam zelfs een paar keer wandelen in Kootwijk en eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Patryk in werkelijk niets meer leek op de gemuilkorfde hond die een van onze medewerkers ergens langs de Duitse autobaan overnam. Patryk liep probleemloos mee, lette heel goed op zijn tijdelijke baas en toonde zich zelfs zeer aanhankelijk. Het belangrijkste bleek te zijn dat Patryk niet onder druk gezet moest worden. En als je dat nou maar begreep als mens, dan was er wat Patryk betreft geen vuiltje aan de lucht!

En of het nou toeval is of niet, maar al na zeer korte tijd belde iemand met belangstelling voor Patryk. Iemand met windhondervaring, die in de aanloop naar het telefoongesprek al driftig gestudeerd had op het voor haar –en eigenlijk wel voor de meesten- toch onbekende windhondras. Gaande  het gesprek bleek dat dit best wel een het perfecte huis voor Patryk zou kunnen zijn: een lekker rustig, eenpersoonshuishouden, met ervaring en vooral met veel geduld en veel begrip voor een hond die slecht op druk reageert.

Een ontmoeten werd gearrangeerd en toen ging het enorm snel. De opvangvader nodigde Patryk uit om in de auto van het nieuwe vrouwtje stappen en toen hij daar braaf gehoor aan gaf, drukte de opvangvader hem nog op het hart goed zijn best te doen. En dat was het. Patryk ging nog mee koffiedrinken op het terras en iedereen verbaasde zich over soepel de overdracht gelopen was.

Patryk, die nu Basyl –je bent nou eenmaal van koninklijken bloede of niet- heet: doe je best. We hadden geen beter huis voor je kunnen vinden! En vanaf deze plek ook nog een woord van welgemeende dank aan Gerard, Ivon, Sophie en Lisette voor de geweldige opvang.

Nawoord: Het heel erg goed ging met Basyl en hij had zijn plek echt wel gevonden. We zagen hem ook bij de Kootwijkse wandelingen. En toch was er iets niet helemaal in orde. Na verloop van tijd kon hij  in huis zomaar, uit het niets enorm boos worden. Daarbij schuwde hij het gebruik van zijn tanden helaas ook niet. Nou kon de eigenaresse voldoende maatregelen nemen om argeloze bezoekers te beschermen tegen plotseling opkomende woede van Basyl. Het noodlot sloeg pas echt toe toen Basyl een beenbreuk opliep. Op de een of andere manier waren de dierenartsbezoeken en behandelingen en misschien ook wel de pijnmet elkaar dan toch de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Basyl richtte op een kwade dag zijn onbedaarlijke woede op zijn vrouwtje. En dat kan niet. Met pasen 2015 is Basyl ingeslapen. 

×

TOP