Onze windhonden

Voordewindhond werd in mei 2010 opgericht, maar past wel in een veel langer teruggaande geschiedenis rond de zorg voor windhonden. De windhondzorg begint eigenlijk in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Duitsland, waar een handjevol windhondliefhebbers een privé-initiatief startte met als doel in nood geraakte windhonden te helpen. In de loop der tijd liep het aantal aangeboden honden steeds verder op en uiteindelijk werd in 1993 een officiële vereniging opgericht, Windhunde in Not e.V.

Min of meer door toeval ontstond rond 2001 samenwerking met Nederlandse dierenbeschermers en het duurde niet heel erg lang voordat er ook honden vanuit en naar Nederland herplaatst werden. Na een paar jaar was het zelfs zo dat de helft van het aantal te plaatsen honden uit Nederland kwam. In 2006 werd toen, als onderdeel van Windhunde in Not e.V. de Stichting Windhonden in Nood opgericht.

Vier jaar later bleek dat het toch beter was de Nederlandse stichting als zelfstandige organisatie voort te zetten. Besloten werd de stichting af te bouwen en een nieuwe vereniging op te richten. Dat was ook een prima gelegenheid om een nieuwe, positief klinkende naam te verzinnen. We hadden namelijk gemerkt dat mensen wel heel graag een hond van Windhonden in Nood wilden adopteren, maar dat diezelfde naam een belemmering vormde voor mensen die hun hond wilden herplaatsen. Zij vonden vaak dat hun hond dan wel een nieuw huis nodig had, maar helemaal niet ‘in nood’ was.

Na een heuse windhondvolksraadpleging viel de keuze op Voordewindhond. Aanvankelijk had Voordewindhond ook een kleine vertegenwoordiging in Duitsland, maar uiteindelijk bleek het sneller en efficiënter om beter samen te werken met de Duitse zusterverenigingen, Windhunde in Not e.V. en de Windhundhilfe.

Missie

De missie van Voordewindhond luidt: Helpt. Plaatst. Zorgt. Dat betekent dat wij een helpende hand bieden aan windhonden en hun mensen. Soms zijn mensen al geholpen met een goed advies of wat begeleiding. Maar in veel gevallen zorgen we voor een nieuwe eigenaar voor de hond en, als dat nodig is, ook voor opvang, vervoer en diergeneeskundige zorg. Ook wordt veel tijd en energie gestoken in nazorg. Want als het aan ons ligt, gaat het alle windhonden voor de wind!

Laatste nieuws!

Winkel

Geef

×

TOP